Cape Epic je etapový závod dvojic na horských kolech, pořádaný od roku 2004 každoročně v Jihoafrické republice. Jedná se o oficiální akci pod záštitou Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Závod trvá obvykle osm dní, během nichž závodníci urazí více než 700 km. Trasa závodu se každoročně mění, cíl je však vždy ve vinařských oblastech provincie Západní Kapsko. Od roku 2007 je cíl poslední etapy na Lourensford Wine Estate. Zlatý medailista ze závodu horských kol v Atlantě 1996 Bart Brentjens závod označil za "Tour de France horských kol".

 

 

 

 

Trasa
Závod začíná i končí v provincii Západní Kapsko. Každý rok je trasa jiná, průměrná délka závodu je kolem 700 km. Nejdelší trasu absolvovali závodníci v roce 2008 – 966 km, nejkratší v roce 2009 – 685 km. Délka jednotlivých etap se pohybuje mezi 60–145 km.

Dvoučlenné týmy
Závodu se účastní dvoučlenné týmy. Každý tým je registrován v jedné ze čtyř kategorií - muži, ženy, smíšené dvojice a veteráni. Závodníci z jednoho týmu jedou společně, starají se jeden o druhého. V cíli etapy nesmí odstup obou jezdců činit více než dvě minuty, jinak je tým potrestán hodinovou penalizací.

Barevné trikoty
Nejlepší závodníci nosí barevné trikoty podobně jako třeba na Tour de France. Nejlepší dvojice v elitní kategorii mužů nosí žlutý trikot, v kategorii žen rezavý, v kategorii smíšených dvojic zelený a v kategorii veteránů modrý.

Etapy
Etapy začínají buď hromadným startem, nebo se startuje ve skupinách podle nasazení. Závodníci obvykle vyjíždějí ze startovního místa (města, vesnice) za vodícím vozidlem, závodit se začíná po vjezdu do terénu. Výjimkou je úvodní etapa – prolog, kdy týmy startují v předem daných intervalech. Součástí některých ročníku byla i časovka, kdy týmy startovaly v intervalech podobně jako v prologu. Rozhodující pro vítězství v etapě je čas druhého závodníka příslušného týmu v cíli.

 

 

 

 

Kulhavý se vrací na Cape Epic!

Čerstvým ambasadorem značky Superior se stává olympijský vítěz, mistr světa v XC i maratonu a nejlepší český biker všech dob Jaroslav Kulhavý. Společně s Filipem Adelem vyrazí na proslulý březnový etapák Cape Epic na nových fullech XF team 9.9, které už jezdí, v ostré černo-červené barevné kombinaci s prosvítající karbonovou strukturou. Dvojici na Superiorech podpoří v zázemí dvoučlenný tým – zkušený biker Jan Jobánek a také Adelova přítelkyně Kristýna. „Věřím, že se o nás dobře postarají. Dáváme přednost ubytování před camperem, je to přece jen pohodlnější,“ dodává 33letý Adel. Do Jižní Afriky zamíří se zhruba týdenním předstihem, jubilejní dvacátý Cape Epic se jede 17.-24. března.