Elektrokola jsou skvělým dopravním prostředkem, který nám umožňuje snadněji překonávat vzdálenosti a pohodlně se pohybovat ve městě i v přírodě. Při správném využívání elektrokola můžete nejen prodloužit jeho dojezd, ale také šetřit energii a prodloužit životnost baterie. V tomto článku vám přinášíme několik užitečných tipů, jak správně jezdit na elektrokole a šetřit energií.

 

1. Využívejte různé úrovně asistence:

Většina elektrokol nabízí různé úrovně asistence, které můžete přepínat podle potřeby. Pokud jste na rovinatém terénu nebo cestujete kratší vzdálenosti, můžete si zvolit nižší úroveň asistence nebo ji vypnout úplně. Vyšší úrovně asistence je vhodné využít při jízdě do kopce nebo na delší vzdálenosti. Tímto způsobem šetříte energii a prodlužujete dojezd baterie.

 

2. Efektivně využívejte převody:

Na elektrokole mají převody stejně jako u běžného kola důležitou roli. Při jízdě na rovině nebo s mírným sklonem je vhodné zvolit vyšší převodový poměr, což umožní snadnější šlapání bez využití asistence. Při jízdě do kopce nebo proti silnému větru je naopak lepší zvolit nižší převodový poměr, abyste snížili námahu a využili sílu motoru.

 

3. Správně dávkujte sílu šlapání:

Jednou z klíčových výhod elektrokola je podpora při šlapání, kterou poskytuje motor. Správně dávkujte sílu šlapání a snažte se být co nejefektivnější. Nezbytně nutné není silně šlapat, protože motor vás povede. Snažte se najít optimální kombinaci síly šlapání a asistence motoru, což vám umožní šetřit energii.

 

4. Plánujte svou trasu:

Při plánování trasy se snažte vybírat cesty, které minimalizují ztrátu energie. Volte kratší vzdálenosti, vyhněte se prudkým stoupáním a pokuste se využít co nejvíce rovinatého terénu. Při jízdě ve městě zvažte možnost využití cyklostezek nebo klidných vedlejších ulic, abyste se vyhnuli zbytečným zastávkám na semaforech.

 

5. Správné tlakování pneumatik:

Správné tlakování pneumatik je důležité pro snížení tření a zvýšení efektivity jízdy. Při neoptimálním tlaku dochází ke zvýšenému odporu a spotřebě energie. Vždy se ujistěte, že pneumatiky jsou dostatečně nahuštěné podle doporučení výrobce elektrokola.

 

6. Zbavte se nadbytečného zatížení:

Každý kilogram navíc znamená vyšší spotřebu energie. Před každou jízdou zvažte, zda je opravdu nutné vozit sebou nadbytečné zavazadlo. Čím lehčí je elektrokolo, tím efektivněji se bude pohybovat a šetřit energii.

 

7. Využívejte rekuperaci energie:

Některá elektrokola nabízejí funkci rekuperace energie, která umožňuje získat energii z brzdění nebo jízdy z kopce. Pokud máte na elektrokole tuto funkci, využívejte ji ve vhodných situacích. Při sjezdech nebo při brzdění zvolte nižší úroveň asistence nebo ji vypněte úplně, čímž umožníte rekuperaci energie a prodloužíte dojezd baterie.

Správné využívání elektrokola a šetření energií jsou důležité pro zvýšení dojezdu baterie, snížení spotřeby energie a prodloužení životnosti elektrokola. Využitím různých úrovní asistence, efektivním využíváním převodů, správným dávkováním síly šlapání a plánováním trasy můžete maximalizovat efektivitu jízdy na elektrokole. Dodržování těchto tipů vám umožní nejen ušetřit energii, ale také si více užít každou jízdu na elektrokole.