Elektrokola se stávají čím dál tím populárnějšími, ať už pro jejich praktičnost v městském prostředí, nebo pro přidanou hodnotu při cykloturistice a sportovních výjezdech. Ale jak vybrat to pravé elektrokolo, které splní všechna vaše očekávání? V tomto článku se podíváme na hlavní aspekty, které byste měli zvážit při výběru tohoto moderního dopravního prostředku.

Volba správné kategorie elektrokola

Jako první je třeba určit, v jakém prostředí a jakým způsobem budete elektrokolo používat. Chcete se pohybovat ve městě, po zpevněných cestách, nebo v terénu? Podle toho zjistíte, zda se pro vás hodí městské, trekingové, horské, nebo silniční kolo.

Městská elektrokola

jsou ideální pro kratší dojíždění do práce, na nákupy a podobné cesty. Nabízí pohodlný, vzpřímený posed se širokým měkkým sedlem, často jsou vybavena nosičem či košíkem pro přepravu menšího nákladu.

Trekingová a krosová elektrokola

umožňují rychlejší a sportovnější jízdu i na větší vzdálenosti, jsou určena na asfalt a na zpevněné cesty či do lehkého terénu.

Horská elektrokola

jsou odolná a dobře ovladatelná, určená pro jízdu v náročném terénu. Ideální jsou pro sportovní sjezdové či enduro ježdění.

Silniční elektrokola

jsou nejnovější kategorií a díky vývoji systémů dopomoci umožňují i netrénovaným cyklistům držet tempo s trénovanými ve stoupáních.

Umístění motoru

Umístění motoru se u jednotlivých elektrokol liší. Existují tři nejčastější umístění - přední náboj, zadní náboj a střed šlapání. Každé z nich má své výhody i nevýhody. Přední náboj je nejsnazší na montáž a výhodou kol s tímto uložením motoru je nižší cena. Zadní náboj poskytuje lepší ovladatelnost kola. Nicméně nejvýhodnější umístění motoru je ve středu šlapání, kde je ideální rozložení hmotnosti a efektivita výkonu.

Výkon motoru

Maximální přípustný výkon motoru u elektrokola je 250 W, což je hodnota, kterou nabízí většina dnešních elektrokol. Výběr motoru je také ovlivněn typem elektrokola - městská modely kol mají motory s napětím 24 V, nejčastěji používaná varianta elektromotoru s napětím 36 V zvládne provoz ve městě, jízdu po asfaltu, ale i nástrahy terénu, a horská elektrokola do nejnáročnějšího terénu jsou osazovích kol, je kvalita rámu a komponent klíčová pro celkový výkon a trvanlivost elektrokola. Rám může být vyroben z hliníku, karbonu nebo oceli, přičemž hliník je nejčastější volbou pro většinu typů elektrokol pro svou lehkost a odolnost. Karbon je často používán v prémiových modelech pro jeho nízkou hmotnost a vysokou pevnost, ale je také dražší. Ocel je méně běžná volba, ale nabízí dobré tlumení vibrací a je velmi odolná.

Komponenty jako je přehazovačka, brzdy, vidlice, kola a sedlo také hrají důležitou roli v celkovém výkonu a komfortu jízdy. Značky jako Shimano, SRAM, RockShox a Fox jsou uznávanými výrobci kvalitních komponent pro kola.

Celkově platí, že dražší elektrokola často nabízejí lepší kvalitu rámu a komponent, ale to neznamená, že levnější modely nemohou dobře sloužit. Klíčem je najít kolo, které vyhovuje vašim specifickým potřebám a rozpočtu.

Vybrat správné elektrokolo není jen o nalezení kola, které se vám líbí, ale také o porozumění vlastnostem a funkcím, které budou nejlepší pro váš styl jízdy a specifické potřeby. S výběrem správné kategorie elektrokola, porozuměním umístění motoru, výkonu motoru, kvality baterie a kvality rámu a komponent, jste nyní připraveni najít elektrokolo, které je pro vás to pravé.

Pokud máte stále otázky nebo potřebujete další pomoc, neváhejte navštívit náš e-shop nebo kamennou prodejnu. Naši cyklističtí specialisté jsou připraveni pomoci vám s výběrem vhodného modelu elektrokola. Pamatujte, že správné elektrokolo je takové, které vám umožní cestovat kamkoli chcete, s komfortem a stylem, a především - s úsměvem na tváři.