Používání bezpečnostní cyklistické přilby je důležité pro ochranu hlavy a minimalizaci rizika vážných zranění při jízdě na kole. Zde je seznam důvodů, proč byste měli používat cyklistickou přilbu:

1. Ochrana hlavy: Cyklistická přilba slouží jako první ochranný prvek pro vaši hlavu při pádu nebo srážce. Pomáhá minimalizovat riziko zranění hlavy, jako jsou otřesy mozku, zlomeniny lebky nebo vážná poranění.

2. Prevence traumatických poranění mozku: Při pádu z kola může dojít k nárazu hlavy o tvrdý povrch. Bezpečnostní přilba absorbuje část energie nárazu a rozptyluje ji, čímž snižuje riziko traumatických poranění mozku.

3. Zvýšení viditelnosti: Mnoho cyklistických přileb je vybaveno reflexními prvky nebo světelnými indikátory, které zlepšují vaši viditelnost pro ostatní účastníky silničního provozu. To pomáhá snížit riziko srážek s vozidly.

4. Předcházení vlivům povětrnostních podmínek: Cyklistická přilba chrání vaši hlavu před nepříznivými povětrnostními podmínkami, jako jsou déšť, vítr nebo slunce. Při deštivém počasí udržuje hlavu suchou, zatímco při slunečném počasí poskytuje stín a ochranu před slunečním zářením.

5. Zákonná povinnost: V mnoha jurisdikcích je nošení cyklistické přilby povinné zákonným předpisem. Dodržování těchto předpisů nejenže zajišťuje vaši bezpečnost, ale také vám může ušetřit pokuty a problémy se zákonem.

6. Příklad pro ostatní: Používání cyklistické přilby je důležitým příkladem pro ostatní cyklisty, zejména pro děti a mládež. Když vidí, že se staráte o svou bezpečnost, pravděpodobněji budou následovat váš příklad a také používat přilbu.

7. Snížení rizika vážných zranění: Statistiky ukazují, že nošení cyklistické přilby výrazně snižuje riziko vážných zranění hlavy při nehodách. Přilba může chránit před zlomeninami lebky, intrakraniálním krvácením a dalšími vážnými poraněními.

8. Bezpečnost ve městě i mimo něj: Bezpečnostní cyklistická přilba je nezbytná nejen pro jízdu v městském prostředí, kde se setkáváte s vozidly a dalšími cyklisty, ale také při jízdě v přírodě na cyklotrasech nebo horských stezkách. Přítomnost nerovností, kořenů stromů a dalších nebezpečí může vést k pádům, a přilba vám poskytne potřebnou ochranu.

9. Snížení dopadu na zdravotní systém: Prevence zranění hlavy díky nošení přilby snižuje zátěž na zdravotní systém. Snížením rizika vážných zranění se snižuje potřeba dlouhodobé léčby, rekonvalescence a hospitalizace.

10. Přidaný pocit bezpečí a sebejistoty: Nošení cyklistické přilby přináší přidaný pocit bezpečí a sebejistoty při jízdě na kole. Víte, že jste podnikli kroky pro ochranu své hlavy a minimalizaci rizika zranění, což vám umožňuje užívat si jízdu bez zbytečného stresu.

Pamatujte, že cyklistická přilba by měla být vždy správně nasazená, pevně připevněná a dobře upevněná na hlavě. Je důležité pravidelně kontrolovat stav přilby a v případě poškození ji včas vyměnit. Používání cyklistické přilby je jednoduchým a efektivním způsobem, jak chránit svou hlavu při jízdě na kole.

Jak vybrat cyklistickou přilbu?

Při výběru správné cyklistické přilby je důležité zohlednit několik faktorů, abyste si vybrali takovou přilbu, která vám poskytne maximální ochranu a pohodlí. Zde je seznam důležitých kritérií, které byste měli zvážit při výběru cyklistické přilby:

1. Bezpečnostní certifikace: Zkontrolujte, zda přilba splňuje bezpečnostní normy, jako je například norma EN 1078 v Evropě. Certifikace potvrzuje, že přilba byla testována a schválena pro cyklistiku.

2. Velikost: Správná velikost přilby je zásadní pro její účinnost. Měřte obvod své hlavy a porovnejte ho s rozsahem velikostí u jednotlivých modelů. Přilba by měla pevně a pohodlně sedět na hlavě, aniž by vám tlačila nebo byla příliš volná.

3. Přizpůsobitelnost: Zajistěte, aby přilba měla systém nastavitelnosti, který umožňuje přizpůsobení velikosti a dokonalého přilnutí k vaší hlavě. Tento systém by měl být jednoduchý na použití a umožňovat jemné nastavení.

4. Konstrukce a materiály: Zohledněte kvalitu konstrukce a použité materiály. Přilba by měla být lehká, odolná a vyrobená z pevného materiálu, který dokáže absorbovat energii při nárazech.

5. Ventilace: Dobrá ventilace je klíčová pro pohodlí během jízdy. Přilba by měla mít dostatečný počet větracích otvorů a systém pro proudění vzduchu, který vám umožní udržet hlavu chlazenou a suchou.

6. Výplň a polstrování: Přítomnost měkké výplně a polstrování uvnitř přilby přispívá k pohodlí a přilnavosti. Ujistěte se, že výplň je odnímatelná a snadno omyvatelná.

7. Vizuální viditelnost: Zvažte přítomnost reflexních prvků nebo světelných indikátorů na přilbě, které zlepšují vaši viditelnost pro ostatní účastníky silničního provozu.

8. Styl a design: Vyberte si přilbu, která odpovídá vašemu vkusu a stylu.

Pokud se cítíte zmateni při výběru cyklistické přilby a potřebujete radu, neváhejte se na nás obrátit. V prodejně Cyklosport Kerda v Liberci jsme připraveni vám pomoci a poskytnout odborné poradenství při výběru správné přilby. Naše zkušené a přátelské personál vám rád ukáže různé modely, poradí s velikostí a vysvětlí výhody jednotlivých přileb. Navíc, abyste si byli jisti, že jste si vybrali správně, nabízíme vám možnost vyzkoušení přilby přímo v naší prodejně. Vaše bezpečí a spokojenost jsou naším hlavním cílem, a proto se ujistíme, že odcházíte s přilbou, která vám skvěle sedí a poskytuje optimální ochranu.